ISTENI ÉLMÉNY

éld át --- legyél részese --- éld meg

A cursillo mindenekelőtt nem tanfolyam, nem egy lelkigyakorlat, hanem élmény. Ezért nem lehet pontosan meghatározni és leírni. Át kell élni.

A Cursillo spanyol (pontosabban mallorcai) eredetű egyházi lelkiségi mozgalom, egyike a legelső ilyen világi kezdeményezéseknek. Több lelkiségi mozgalom is (pl. Házas hétvége, Antiókhia, Neokatekumenális út, Mécs) merített a Cursillo karizmájából, alapgondolataiból és módszeréből.

A Cursillo de Cristiandad elnevezés jelentése: a kereszténység rövid tanfolyama. Az első cursillót 1944-ben tartották. A cursillo eredetileg az El Caminóra készített fel zarándokvezetőket, azonban hamarosan kitágult ez a cél. Jelenleg az élet zarándoklatára készít fel, megpróbál hiteles kereszténnyé és apostollá tenni.

A Cursillo mára mind az öt kontinensen elterjedt. Magyarországon 1989-ben tartották az első cursillót, azóta több tízezren végezték már el. A cursillo nagyon sok gyümölcsöt termett egyének életében, megújult házasságokban és családokban, egyházközségekben és az egész társadalom számára is.

A cursillo módszerének jellemzői a barátság, a természetesség, az őszinteség és a belső tűz.

A cursillóban a résztvevő találkozik önmagával, Istennel és az embertársaival. Egy hármas találkozást él át. A cursillo általában fellelkesíti, megrendíti, erővel tölti el a résztvevőket. Sokan egy életre szóló fordulatot tapasztalnak meg. Gyakran a cursillo által fontos barátságok szövődnek, új közösségek születnek.

A cursillót a katolikus egyház szervezi, a program vezetői világi keresztények. Magyarországon és a határokon túli magyarlakta területeken van református cursillo is (www.refcursillo.hu).

A cursillo nemcsak vallásos embereknek szól, hanem mindenkinek, akinek nyitott a szíve és a gondolkodása, aki őszintén keresi az élete értelmét, törekszik a hiteles életre. 

A cursillo egy hétvégén zajlik, csütörtökön estétől vasárnap délutánig tart. Utána pedig folytatódik egy felfrissült, megújult életben. A cursillós hétvégéket és más programokat az egyes (római és görög katolikus) egyházmegyék cursillós tikárságai szervezik. A részletesebb információk, helyszínek és időpontok az egyes egyházmegyék innen megnyitható oldalain találhatóak.

Székely János

megyéspüspök,
a Magyarországi Cursillo lelki vezetője

Lelkivezető: Gombos T. Bálint (Gencsapáti), Kovács József (Zalaegerszeg)

Világi elnök: Ercsényi Lajos (erlamat@gmail.com, 20/984-7141)

 

A titkárság tagjai: 

Horváth Lászlóné 

Molnár Zoltánné

Peidl Péter

Pulai Tivadar

Sudár György

 

Szerepkörök:

Elő-cursillo: Gombos T. Bálint, Ercsényi Lajos

régió-felelősök:  

Becsehely: Molnár Zoltánné

Zalaegerszeg: Ercsényi Lajos

Szombathely: Horváth Lászlóné

Kőszeg: Sudár György

 

Egyházmegyei koordinátor: Ercsényi Lajos

Gazdasági felelős: Ercsényi Lajos

Médiafelelős: Sudár György
Munkatársképzés: Horváth Lászlóné, Ercsényi Lajos

 

 

email: sztmarton.titkarsag@gmail.com

 f/b: Szent Imre (zárt csoport)

– Jelentkezési lap cursillos lelkigyakorlatra – Letöltés 

– Jelentkezés cursillora elektronikus formában – Link