Skip to content

Isten Hozta Honlapunkon!

SEGÍTSÉG

Foto: Merényi Zita

AFRIKA PROGRAM

Foto: Merényi Zita

Kedves Látogató!

Római tanulmányaim alatt egy nyáron másfél hónapot töltöttem Afrikában, Bissau Guineában. Az olasz egyház nagyszerű kezdeményezése az, hogy sok fiatalt kijuttat a missziókba, főként Afrikába, hogy segítsenek, és hogy táguljon a látásmódjuk, nyíljon a lelkük. Mi kutakat ástunk, ugyanis Afrika egyik nagy problémája a tiszta ivóvíz hiánya. Számomra döbbenetes élmény volt az, amit ott láttam. Láttam olyan kisfiút, aki egy kis pénzt kapott egy külfölditől, azonnal futott a piacra, és kenyeret (!) vett rajta. Úgy ropogtatta boldogan a friss kenyeret, mintha csokit enne. A búcsúzáskor egy másik gyerek azt mondta nekem, hogy lenne egy nagy kérése: egy tornacipőt küldjek neki, mert nincs cipője. Láttam a nagy nyugati cégek döbbenetes jelenlétét mindenütt; óriási hasznokat visznek ki az országból, és filléreket fizetnek a munkásaiknak, vagy az ottani államoknak. Ugyanakkor láttam az afrikaiak vidámságát, az ottani születő egyház fantasztikus életerejét is. Láttam olyan keresztény tanítót, aki nap mint nap 140 gyereket tanít egyedül. Délelőtt a kicsiket, délután a nagyokat tanítja egy nagyobbfajta kunyhóból álló „iskolában” gyakorlatilag ingyen, lelkesedésből. Láttam nagy lelkesedéssel éneklő hívő közösségeket szerte az országban. Keresztények ezreit, tízezreit, akik nem törődtek a szúnyogok állandó támadásaival, a nyomorukkal, betegségeikkel, hanem nagy hittel és örömmel dicsérték az Istent. Láttam olyan családapát, aki a maga öt gyermeke mellé gondolkodás nélkül odavette az elhunyt testvére négy gyermekét is, és szeretettel nevelte őket. Úgy gondolom, hogy a „Mindannyian testvérek” programon keresztül fogunk adni egy kicsit, de sokkal többet fogunk kapni.

 

„A megroppant nádszálat nem töri össze” (Iz 42,3)

Kedves Látogató!

Mivel Isten a szeretet, az irgalom, s az Ige is szeretet, és irgalom, a János evangélium bevezetőjét így is olvashatjuk: Kezdetben volt az Irgalom. Minden a Szeretet által lett, és nélküle semmi sem lett, ami lett. Az Irgalomban élet volt, és ez az élet volt az emberek világossága. A világosság a sötétségben világít, de a sötétség nem fogadta be.

Mi következik ebből? Teremtett létünk forrásvidékénél az Irgalom és a Szeretet áll. Az Irgalomban és a Szeretetben áll fenn minden. Ahol nincs szeretet, ott kihűl az élet, és elviselhetetlenné válik, ott minden nagyon nehéz lesz. Ezért vissza kell térni a szeretethez, az irgalomhoz, a forráshoz.

A szeretet és irgalom az a világosság, amely a sötétségben világít. Amikor találkozunk a sötétséggel nem szidni kell, hanem világosságot gyújtani. Mivel az Irgalom fiai és leányai vagyunk és mindnyájan testvérek, hatalmunk van arra, hogy minden körülmények között a szeretetet, az irgalmat válasszuk.

Térjünk tehát vissza a forráshoz, higgyünk az irgalomban, fogadjuk be és árasszuk másokra. Lehetőleg minél több emberre, még az ellenségeinkre is. Hiszen ezt tette az is, aki maga az Irgalom, a Szeretet. Akkor Isten dicsősége felragyog és Isten békéje, amely minden értelmet meghalad, be fogja tölteni a szíveteket.

Ezekkel a gondolatokkal köszöntök minden érdeklődőt a „Mindannyian testvérek” weboldalán.

A Szalézi Missziós Önkéntesek

elkötelezett fiatalok, fiatal felnőttek (18+), akik számára lehetőség nyílik, hogy szalézi közösségekkel együtt éljenek és dolgozzanak szerte a világban, segítsék a fiatalok között végzett munkájukat, miközben megtapasztalják, milyen az élet Magyarországon kívül. A küldetések egy hónaptól két évig is tarthatnak. A küldetés előtt rendszerint hat alkalomból álló képzési folyamaton kell résztvenni.