Kedves Adományozók!

Sok örömteli hírrel tudunk szolgálni a „Mindannyian Testvérek – Afrika” programmal kapcsolatban. A program első nagy gyűjtésének során összegyűlt adományt, összesen 8 millió 172 ezer forintot, átutaltuk a Kongóban, Kabinda közelében fekvő Mbunda-i árvaház számára.  Kongóban a két nagy polgárháború során kb. 5,4 M embert megöltek, és így rengeteg gyermek maradt árván. Őközülük fogadtak be több százat az Agnus Dei nővérek. A gyermekek közül sokan azóta vissza tudtak kerülni a családtagjaikhoz, ám kb. 150 gyermekről azóta is a nővérek gondoskodnak.

A gyerekek és a nővérek óriási örömmel fogadták a Magyarországról érkező adományt. Az első dolog az volt, hogy cipőket és ruhákat vettek a gyerekeknek, ugyanis legtöbbjüknek nem volt cipője, és a ruháik is nagyon rossz állapotban voltak. Azóta elkezdődtek az épületek körüli munkák is. Polgár Pál barátunk, a vívószövetség volt főtitkára augusztus végéig ott van a Mbunda-i árvaházban, segít a munkálatokban, elindítja a jelképes örökbefogadási programunkat, és friss hírekkel, beszámolókkal fog hazaérkezni.

Időközben az Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkárság megduplázta adományunkat, és 8,172 M Ft-ot adományozott – a Szent Márton Köpenye Alapítványon keresztül – a Mbunda-i árvaház számára. Államtitkár úr az iskolákban megrendezésre kerülő témahét megalkotását is támogatta. A témahétbe való becsatlakozás 2021-ben az összes magyarországi iskola (állami és egyházi, óvoda, általános és középiskola, szakképző intézmény) számára nyitott lesz. A hét során a diákok Afrikáról, a Földünkön élő legszegényebb emberek sorsáról és az üldözött keresztényekről hallanak majd a földrajz, a biológia, a történelem a nyelv és egyéb tantárgyak illetve speciális foglalkozások keretében. Hálásan köszönjük a nagylelkű támogatást Azbej Tristan Államtitkár Úrnak ás az Államtitkárságnak.

Jövőre szintén egy Kongó-i helyszínt szeretnénk támogatni, hiszen ebben az országban kb. 27 millió embert fenyeget folyamatosan az éhezés és az éhhalál, hatalmasak a háború által okozott sebek, óriási szükség van a segítségre. A kongói kereszténység életerős, az ő karitatív szervezeteik a mi elsődleges partnereink, akiken keresztül a segítségünk biztosan eljut a legszegényebbekhez.

Kedves Adományozók! Az Önök nagylelkűsége hatalmas örömet okozott sok gyermek számára. Eddig talán azt érezték, hogy egy kegyetlen világba születtek, a szüleiket, rokonaikat megölték, de most átélhették azt is, hogy valahonnan messziről jó szándékú emberek segítséget küldtek nekik, valakik számára mégiscsak fontos az ő életük. Hálás köszönet ezért minden adakozónak! Ilyen emberek által lesz egyre szebb a világ! Az adományaikat, úgy mint eddig, teljes egészében a támogatottjaink számára utaljuk tovább. Isten áldja mindannyiukat!

 

+ Székely János püspök